Inför fotbolls-VM i Brasilien 2014 använde det tyska landslaget sig av en yogainstruktör för att hitta rätt fokus och förbättra prestationerna på planen. Resultatet? Ett mästerskapsguld. Denna träningsmetod har fått stort genomslag under de senaste åren och blivit en riktig trend. Detta är något som flera idrottsföreningar tagit efter och infört i sina program, nu även Backa HK.

Backa handbollsförening införde yogaträning i början av december. Syftet är att komma ner i varv och hitta rätt fokus och använda sina rörelser på ett mer effektivt sätt. Lokaltidningen fick en pratstund med Violeta Velevska, som är anvarig för yogapassen.

Hur var reaktionerna hos spelarna när du introducerade yoga? 

Det var blandade reaktioner. Det blev en överraskning då de inte hade någon aning om detta innan. Men det var jättekul och jag blev imponerad! De rörde sig bra för att vara handbollsspelare även om en del var lite stela. Passet var väldigt uppskattat.

Varför är det viktigt med yoga för en handbollsspelare?

För att inte fastna i samma spår när det gäller träning. Att använda sig av yoga lindrar skador eftersom man får igång rörligheten på ett annat sätt och man blir mer fokuserad. Det finns även en del som menar att de faktiskt har återhämtat sig bättre från skador med hjälp av yogaträningen.

Kommer denna träningsmetod hjälpa spelarna på fler sätt även utanför planen?

Aboslut, de kommer att ha stor nytta av detta i vardagslivet. Det hjälper dem att stressa av och komma ner i varv.

Borde detta införas i fler idrotter?

Ja det borde det verkligen. Men det är en växande trend som kommer allt mer och många idrottsklubbar använder sig redan av yoga.”

-Julia Gustavsson

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s